Sanepid, jak co roku w okresie przedświątecznym, prowadzi kontrole sanitarno-higieniczne w zakresie bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu środków spożywczych.
Już teraz sprawdzana jest jakość zdrowotna żywności, terminy przydatności do spożycia, identyfikacja źródła pochodzenia, warunki higieniczne przechowywania i eksponowania środków spożywczych w miejscu sprzedaży.
Nadzorowane są nie tylko sklepy, markety, ale również stragany i targowiska, zarówno w galeriach handlowych jak i w mieście.
Czytaj też: Poznań: Wzmożone kontrole sanepidu przed Wielkanocą. Niektórzy sprzedawcy zapłacą wysokie mandaty
Sanepid informuje również, że niebawem rozpocznie także kontrole dotyczące przechowywania żywych ryb w sklepach.
Przypomnijmy, że podczas ubiegłorocznych kontroli sprawdzono także 24 stragany świąteczne. W wyniku tych kontroli nałożony został jeden mandat za brak identyfikacji źródła pochodzenia oraz za nieposiadanie ważnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej.
POLECAMY:
Zatrucie pokarmowe na kolonii. 20 osób z objawami, jedna dziewczynka w szpitalu - zobacz wideo:
źródło: TVN24/x-news.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?