Poznańscy cukiernicy częstowali przechodniów rogalami...

    Poznańscy cukiernicy częstowali przechodniów rogalami świętomarcińskimi

    MRT

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Poznańscy cukiernicy częstowali przechodniów rogalami świętomarcińskimi
    1/19
    przejdź do galerii

    ©Grzegorz Dembiński

    By tradycji stało się zadość, w tym roku, jak i co roku od przynajmniej XIX wieku na ulicę wyszli poznańscy cukiernicy, częstując mieszkańców rogalami świętomarcińskimi.
    Święty Marcin znany ze swej dobroci wywarł duże wrażenie na jednym z poznańskich piekarzy. Chcąc iść za jego przykładem, piekarz w nocy przygotował słodycz na kształt końskiej podkowy, którą 11 listopada, w imieniny Marcina, częstował ubogich mieszkańców miasta. Tak narodziła się legenda o wypieku rogali świętomarcińskich.

    Rogal świętomarciński to coś więcej niż nadzienie z białego maku, ciasto półfrancuskie i słodka pomada z posypką z orzechów.
    To też nie tylko symbol Poznania, ale piękna tradycja, która jest wciąż kultywowana na ziemiach wielkopolskich. Co roku bowiem w ślad za pierwszym piekarzem rogali Józefem Melzerem poznańscy cukiernicy wychodzą na ulicę Poznania, by częstować przechodniów słodkim wypiekiem, symbolem naszego miasta. Tak było i w tym roku.

    Zobacz zdjęcia:
    Zobacz galerię

    Pretekstem do rozdawania pysznych symboli dnia Świętego Marcina była uroczystość wręczenia cukiernikom potwierdzenia certyfikatów poświadczających, że wypiekane przez nich rogale spełniają wszystkie wymogi w zakresie składu i jakości. Które cukiernie mogą pochwalić się tym potwierdzeniem? Sprawdź w galerii:


    Rogale świętomarcińskie - zobacz wideo:


    POLECAMY:




    Komentarze (2)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    W rogalach z certyfikatem jest MARGARYNA, w tych bez certyfikatu może być MASŁO!

    A____ (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Rogale z certyfikatem, to rogale do których wyprodukowania cukiernik MUSIAŁ użyć m.in. tanich i niezdrowych składników takich jak; MARGARYNA, syntetyczne aromaty, odpady cukiernicze itd.

    Szczegóły...rozwiń całość

    Rogale z certyfikatem, to rogale do których wyprodukowania cukiernik MUSIAŁ użyć m.in. tanich i niezdrowych składników takich jak; MARGARYNA, syntetyczne aromaty, odpady cukiernicze itd.

    Szczegóły do poznania tutaj:

    http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/rogal-swietomarcinski.html

    a tutaj, receptura rogali z certyfikatem (proszę zwrócić uwagę na konieczność(sic!) stosowania
    zamienników np. zamiast zdrowego masła - margaryna (tłuszcz palmowy)

    http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/images/receptura.pdf

    Dlatego, jeśli ktoś ceni zdrowie i smak, do sam sobie zrobi rogale lub kupi ale koniecznie NIE certyfikowane rogale, czyli takie w których składzie jest masło i naturalne składniki.
    W tych z certyfikatem NA PEWNO naturalnych i zdrowych składników nie znajdziemy bo
    - nie wolno!

    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Fajnie, że rogale rozdają za darmo tylko tak nie higienicznie

    Labam (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

    Brakuje serwetek, a ludzie biorą w brudne ręce, a potem się dziwią że chorują na różne pasożyty.
    Co na to Sanepid ?

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo