18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąska śledziowa z selerem

Anastazja Bezduszna
King Oscar
Ucho od śledzia – mawiamy, gdy coś jest niemożliwe. Po wypróbowaniu kolejnej naszej propozycji, słowa te same nasuną się na myśl. Trudno bowiem uwierzyć, że tak nieprawdopodobnie pyszne, aromatyczne i zdrowe mogą być filety śledziowe w w pojednaniu z selerem. A jednak!

Składniki:

  • 2 puszki filetów śledziowych w oleju
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki lub ćwiartki
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien i posiekane
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1/2 pora, posiekanego
  • 250 ml ryżu, ugotowanego i ostudzonego
  • Mieszanka różnych sałat lub rukola
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pokrój śledzie na kawałki. Wymieszaj z ryżem, jajkami, selerem, ogórkami, cebulą, porem i sałatą. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, przyprawy i zioła do smaku. Starcza na 4 porcje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski