Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim

RED
Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim
Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim archiwum
Popisowym daniem Pań z KGWiA w Śmiardowie Krajeńskim jest bigos staropolski. Gospodynie podzieliły się swoim przepisem z naszym czytelnikami.

Składniki

  • 0,5 kg kapusty białej,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 cebule,
  • 15 szt. grzybów,
  • 15 szt. śliwek suszonych,
  • 30 dag boczku wędzonego,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 30 dag mięsa wieprzowego,
  • 2 łyż. przecieru pomidorowego,
  • 2 szkl. wody,
  • kilka szt. owocu jałowca,
  • liść laurowy,
  • majeranek.

Sposób przygotowania
Kapustę białą zszatkować, kiszoną opłukać i wrzucić do garnka. Zalać 2 szklankami wody. Poddusić. Grzyby, śliwki kilka godzin wcześniej namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie grzyby, śliwki, przyprawy dodać do kapusty i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dodać wodę.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Złotowa i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.zlotow.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski