Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami...

    Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim

    Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim ©archiwum

    Popisowym daniem Pań z KGWiA w Śmiardowie Krajeńskim jest bigos staropolski. Gospodynie podzieliły się swoim przepisem z naszym czytelnikami.
    Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim

    Przepis na Bigos staropolski ze śliwkami i grzybami przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich i Aktywne w Śmiardowie Krajeńskim ©archiwum

    Składniki
    • 0,5 kg kapusty białej,
    • 1 kg kapusty kiszonej,
    • 3 cebule,
    • 15 szt. grzybów,
    • 15 szt. śliwek suszonych,
    • 30 dag boczku wędzonego,
    • 30 dag kiełbasy,
    • 30 dag mięsa wieprzowego,
    • 2 łyż. przecieru pomidorowego,
    • 2 szkl. wody,
    • kilka szt. owocu jałowca,
    • liść laurowy,
    • majeranek.
    Sposób przygotowania
    Kapustę białą zszatkować, kiszoną opłukać i wrzucić do garnka. Zalać 2 szklankami wody. Poddusić. Grzyby, śliwki kilka godzin wcześniej namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie grzyby, śliwki, przyprawy dodać do kapusty i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dodać wodę.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji ze Złotowa i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.zlotow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo