Przepis na chleb pan carre

    Przepis na chleb pan carre

    AB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Chleb pan carre
    1/2
    przejdź do galerii

    Chleb pan carre ©Książka "Kuchnia fit" Konrad Gaca

    Wielkanoc rozpoczyna się od uroczystego śniadania. Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy chrzan to potrawy, które zazwyczaj spożywamy z chlebem. Aby podkreślić wyjątkowość śniadania, warto spróbować wypiec pieczywo samemu. Przedstawiamy przepis na chleb pan carre.
    Wypiekanie pieczywa w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczą dobrej jakości składniki, znajomość swojego piekarnika i postępowanie zgodnie z przepisem.
    Najlepiej używać specjalnych mąk do domowego wypieku chleba – żytnie czy pszenne muszą być odpowiedniego typu oznaczonego liczbą. Mąki żytnie chlebowe oznaczone numerami, od najciemniejszej zaczynając – typ 2000, 1400, typ 720 (750), oraz najjaśniejsza to typ 580. Mąki chlebowe pszenne to typ 1850, czyli tak zwana graham – bardzo ciemna i bardzo gruba, typ 850/750 średnio jasna i drobna oraz typ 500 mąka bułkowa bardzo jasna i miałka.

    Przepis na chleb pan carre


    Składniki:
    • 1 kg mąki pełnoziarnistej: mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej
    • ciepłe mleko (600 ml)
    • po łyżce cukru i soli
    • oliwa z oliwek
    • drożdże świeże (pół kostki)


    Sposób przygotowania:
    Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Gdy wyrośnie, mieszamy z resztą mąki, mlekiem i solą. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Keksówkę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy chleb i odstawiamy do wystygnięcia.


    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo