Wypiekanie pieczywa w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczą dobrej jakości składniki, znajomość swojego piekarnika i postępowanie zgodnie z przepisem.
Najlepiej używać specjalnych mąk do domowego wypieku chleba – żytnie czy pszenne muszą być odpowiedniego typu oznaczonego liczbą. Mąki żytnie chlebowe oznaczone numerami, od najciemniejszej zaczynając – typ 2000, 1400, typ 720 (750), oraz najjaśniejsza to typ 580. Mąki chlebowe pszenne to typ 1850, czyli tak zwana graham – bardzo ciemna i bardzo gruba, typ 850/750 średnio jasna i drobna oraz typ 500 mąka bułkowa bardzo jasna i miałka.
Przepis na chleb pan carre
Składniki:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej: mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej
- ciepłe mleko (600 ml)
- po łyżce cukru i soli
- oliwa z oliwek
- drożdże świeże (pół kostki)
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Gdy wyrośnie, mieszamy z resztą mąki, mlekiem i solą. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Keksówkę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy chleb i odstawiamy do wystygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?