Przepis na chleb ziołowy od kół gospodyń wiejskich z Przyprostyni i Nowego Dworu

RED
Przepis na chleb ziołowy od kół gospodyń wiejskich z Przyprostyni i Nowego Dworu
Przepis na chleb ziołowy od kół gospodyń wiejskich z Przyprostyni i Nowego Dworu archiwum
Chleb ziołowy z dodatkiem żółtego sera polecają nam panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Przyprostyni i Nowego Dworu, nie tylko na święta ale również na dni powszednie. Bardzo smaczny z samym masłem a także z polecanymi przez gospodynie mięsami, jakami czy pasztetami.

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 400 l ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 0,5 kg maki,
  • 25-30 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę,
  • 1 łyżeczkę bazylii,
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla, 3 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka zielonego kopru.

Sposób przygotowania:
Wyrabiamy chleb jak na ciasto drożdżowe. Do miski dodajemy wszystkie rzadkie składniki, następnie mąkę, przyprawy, ser. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w foremkach wysmarowanych tłuszczem. Po wyrośnięciu chleb z góry posmarować wodą. Piec 1 godzinę w 180°C.

Zobacz wideo:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski