Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na danie staropolskie pyry z modrą kapustą od pani Elżbiety z KGW w Tarchałach Wielkich z gminy Odolanów

RED
Przepis na danie staropolskie pyry z modrą kapustą od pani Elżbiety z KGW w Tarchałach Wielkich z gminy Odolanów
Przepis na danie staropolskie pyry z modrą kapustą od pani Elżbiety z KGW w Tarchałach Wielkich z gminy Odolanów
Ten przepis w Tarchałach Wielkich przekazywany był z pokolenia na pokolenie w rodzinie Elżbiety Tomczak. Teraz pani Elżbieta z Koła Gospodyń Wiejskich w Tarchałach Wielkich podzieliła się nim z nami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 20 dag słoniny,
  • sól,
  • ocet,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, wyłożyć do miski i ugnieść krychaczem. Słoninę pokroić i podsmażyć. Kapustę pokroić i ugotować na miękko. Tak ugotowaną kapustę wyłożyć na ziemniaki. Polać octem, posolić, popieprzyć, polać tłuszczem ze skwarkami i delikatnie wymieszać.

Zobacz, jak zrobić to danie:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski