Faszerowane jajka z tuńczykiem to specjalność Koła Gospodyń Wiejskich w Kierznie. Danie można łatwo przygotować. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • curry,
  • pół puszki tuńczyka,
  • pieprz,
  • 10 dag pasztetu z drobiu,
  • 10 dkg żółtego sera,
  • ostra musztarda,
  • jogurt,
  • majonez,
  • cytryna,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • natka,
  • jabłko.

Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Rozdrobnić w trzech miseczkach. Tuńczyka z oleju odsączamy,
rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jednej miseczki z żółtkami. W drugiej należy umieścić pasztet drobiowy. Do trzeciej wsypać ser starty na tarce o małych oczkach (2 łyżki startego sera odłóż do dekoracji jajek).

Farsz tuńczykowy połącz z łyżką majonezu i jogurtem. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do masy z pasztetu dodajemy łyżkę majonezu oraz musztardę. Dopraw przyprawami. Farsz serowy połącz z 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy przygotowanymi farszami. Dekorujemy mieloną słodką
papryką, kawałkami cytryny oraz jabłkiem i serem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kępna i powiatu kępińskiego szukaj zawsze na stronie www.kepno.naszemiasto.pl