Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel

    Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel

    Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel ©archiwum

    Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Kąpieli.
    Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel

    Przepis na jajka w mielonym z sosem tatarskim od KGW Kąpiel ©archiwum

    Składniki:
    8 jajek,
    1 pęczek koperku,
    1 ząbek czosnku,
    1 cebula,
    80 g sera górskiego,
    700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
    bułka tarta,
    100 g ogórków konserwowych,
    2 małe jabłka,
    1/4 pęczka pietruszki,
    150 g majonezu,
    sól i pieprz.

    Wykonanie:
    Przygotuj formę do muffinów. Piekarnik rozgrzany do temp. 180 st. Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 min. Koperek siekamy. Czosnek i cebula w drobną kostkę. Ser ścieramy drobno na tarce, zagniatamy z mięsem i wcześniej wymienionymi składnikami dodając, w razie potrzeby, bułkę tartą.

    Każdą z 8 porcji mięsa umieszczamy w natłuszczonych zagłębieniach formy do muffinów. Pieczemy przez 30 min. w temp 180 st. Ogórki i jabłka w drobną kostkę. Pietruszkę siekamy, łączymy z pozostałym koperkiem, majonezem i 2-3 łyżkami wody po ogórkach, a następnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ogórka, jabłko i pozostałą cebulę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jajka w miesie mielonym podajemy na ciepło lub na zimno z sosem tatarskim.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo