Składniki
Ciasto:
- 6 jaj,
- 10 dkg mąki,
- 15 dkg margaryny,
- 20 dkg obranych orzechów,
- 20 dkg cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 migdały.
Masa:
- 15 dkg obranych orzechów,
- 15 dkg cukru pudru,
- 10 dkg masła,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki śmietany,
- wanilia.
Sposób przygotowania
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, drobno posiekane orzechy, cukier waniliowy oraz obrane migdały. Wymieszać, dodać mąkę i pianę z białek. Z ciasta upiec dwa placki. Piec 40-45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Masa: orzechy bardzo drobno posiekać, włożyć do rondelka, dodać śmietanę i podgrzać. Dodać masło do gorącej masy, dodać po 1 żółtku cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia, wykładamy na placek.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji gminy Grodzisk Wlkp. i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?