Składniki
Ciasto:
- 20 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru,
- 20 dkg mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- orzechy mielone.
Polewa:
- 15 dkg cukru,
- 6 łyżek roztopionego masła,
- 6 łyżek gorącej wody,
- 6 łyżek kakao,
- słoik powideł.
Sposób przygotowania:
Margarynę z cukrem i żółtkiem utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę z
proszkiem i wszystko razem wymieszać. Upiec dwa placki w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Masa: jajka z cukrem ubić na parze. Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka i orzechy mielone.
Polewa: wszystkie składniki razem wymieszać, polać przełożony placek.
Przełożenie: Placek-powidła-masa-placek-polewa.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kępna i powiatu kępińskiego szukaj zawsze na stronie www.kepno.naszemiasto.pl
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?