Przepisy na nalewki według przewodniczącej koła gospodyń wiejskich w Doruchowie, Jadwigi Pietroń.

Cytrynówka:

Składniki:

  • 2 duże cytryny z grubą skórką,
  • 20 dag cukru,
  • 500 mililitrów czystej wódki

Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować i sparzyć, delikatnie otrzeć skórkę. Wymieszać ją z cukrem. Zalać wódką w garnku, szczelnie zamknąć i podgrzewać, aż cukier się rozpuści (około 1 godziny). Odstawić na 3 godziny. Przecedzić i następnego dnia jest już gotowa do spożycia.

Miętówka szybka

Składniki:

  • 500 mililitrów spirytusu,
  • 500 mililitrów niegazowanej wody mineralnej,
  • 5 gałązek świeżej mięty,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Do słoja nałożyć wszystko razem, szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając energicznie. Potem przecedzić, przelać do butelek i odstawić na dwa miesiące.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl