Nugetsy rybne z sosem ze śliwki
Składniki:
Nugetsy:
- 200 g świeżego dorsza (płat)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego czosnku
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Sos:
- 100 g śliwki kalifornijskiej
- 50 ml soku z mandarynek
- 50 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem
Rybę umyj, pokrój w podłużne kawałki szerokości 2 cm. Posól, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko wymieszaj z mąką, czosnkiem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozkrusz płatki kukurydziane, wymieszaj z płatkami jaglanymi. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, a następnie płatkach. Tak przygotowane nugetsy ułóż na talerzyku, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śliwki zalej sokiem z mandarynek, odstaw na noc do namoczenia.
Przygotuj rano
Odsącz na papierowym ręczniku, przełóż na lunchboxa. Zmiksuj śliwki kalifornijskie z sokiem mandarynkowym w którym się moczyły i sosem sojowym. Przełóż sos do pojemniczka.
Przepis Beaty Lipov, prowadzącej bloga Lawendowy Dom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?