Pączki lubią chyba wszyscy. Domowe smakują najlepiej. A jak je zrobić. Oto przepis na pączki od koła gospodyń wiejskich w Starej Kuźnicy.

Składniki:

  • 1 kg mąki (najlepiej tortowej)
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • Szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia
  • Nadzienie: marmolada, toffi lub budyń

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam.

Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min.

W tym czasie w garnku rozgrzewam olej. Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl