Pierogi ruskie to jedna z najsłynniejszych potraw pojawiających się na naszych stołach. Choć jej przygotowanie nie wydaje się szczególnie skomplikowane, to jednak każda gospodyni przyrządza je na swój własny, niepowtarzalny sposób. Oto przepis, którym podzieliły się panie z Obrębizny w gminie Turek:

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę,
  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • sól,
  • pieprz,
  • Vegeta do smaku,
  • 3 cebule.

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 garście ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę.

Wykonanie:

Farsz:
3 cebule pokroić w kostkę, sparzyć gorącą wodą i usmażyć na oleju. Wszystko wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz.

Pierogi:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto musi się dać ładnie wałkować.

Dzielimy je na części i każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą ok. 3-5 minut. Podajemy ze skwarkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Turku i powiatu tureckiegoszukaj zawsze na stronie www.turek.naszemiasto.pl