Składniki
- 500 g mąki,
- 250 g margaryny,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g drożdży,
- 5 łyżek mleka,
- 2 jajka,
- 2 g cukru waniliowego,
- powidła śliwkowe,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowaniaDrożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki z proszkiem do pieczenia, margaryny, drożdży, jajek i cukru waniliowego, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, w kształcie koła.
Później podzielić je na 12 części w trójkąty i formować rogaliki, wkładając do każdego powidła. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?