Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 100 g żółtego sera
- 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- olej
- sól himalajska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu Kielecki
- 1-2 łyżki śmietany 18 proc. gęstej.
Przygotowanie:
Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchew ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić.
Majonez wymieszać ze śmietaną. Tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą. Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, oprószyć solą i pieprzem, posmarować cienko majonezem.
Ziemniaki, posmarować cienko majonezem, mięso, posmarować majonezem, oprószyć solą i pieprzem, ogórki, posmarować majonezem, jajka, oprószyć solą i pieprzem, posmarować majonezem, żółty ser. Przykryć folią, włożyć na noc do lodówki, odwrócić formę do góry dnem na talerzu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z miejscowości Głomsk, gminy Kaczory i powiatu złotowskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?