Otrzymaliśmy przepis od pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich ,,Akacja" w Szkudli w gminie Gołuchów, w powiecie pleszewskim. Ich schab jest prosty w przygotowaniu i efektowny.

Składniki

  • 1,2 kg schabu bez kości,
  • 70 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 70 g suszonych moreli bez pestek,
  • 1-2 łyżki miękkiego masła,
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka miodu.

Na marynatę:

  • 3 łyżki oleju,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
  • łyżka białego octu winnego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ściąć błony. Masło przyprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać z owocami. Ostrym nożem w środku mięsa wyciąć otwór i rozciągnąć go. Do środka włożyć, naprzemiennie, śliwki i morele. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z marynatą.

Folię aluminiową wysmarować olejem, ułożyć na niej posmarowane marynatą mięso, zawinąć, włożyć do brytfanny i zostawić w lodówce na dobę. Po wyjęciu, do brytfanny wlać wodę (na ok. 2/3 wysokości), wstawić do piekarnika. Piec 1-1,5 godziny. Po tym czasie odlać powstały sos, zagęścić odrobiną mąki. Mięso wstawić do pieca bez przykrycia na 10 min. do zrumienienia.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl