Składniki
- 1,2 kg schabu bez kości,
- 70 g suszonych śliwek bez pestek,
- 70 g suszonych moreli bez pestek,
- 1-2 łyżki miękkiego masła,
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz,
- łyżka miodu.
Na marynatę:
- 3 łyżki oleju,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka majeranku
- łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
- łyżka białego octu winnego,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ściąć błony. Masło przyprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać z owocami. Ostrym nożem w środku mięsa wyciąć otwór i rozciągnąć go. Do środka włożyć, naprzemiennie, śliwki i morele. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z marynatą.
Folię aluminiową wysmarować olejem, ułożyć na niej posmarowane marynatą mięso, zawinąć, włożyć do brytfanny i zostawić w lodówce na dobę. Po wyjęciu, do brytfanny wlać wodę (na ok. 2/3 wysokości), wstawić do piekarnika. Piec 1-1,5 godziny. Po tym czasie odlać powstały sos, zagęścić odrobiną mąki. Mięso wstawić do pieca bez przykrycia na 10 min. do zrumienienia.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?