Składniki:
- 1 kostka masła, 5 jaj, 3 żółtka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 olejek waniliowy.
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i cukier waniliowy miksować, aż zrobi się puszysta masa, dodać po 1 jajku i żółtku. Do drugiej miski wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do wyrobionej masy, dodać też olejek. Formę do gotowanej babki posmarować i posypać mąką.
Wlać ciasto i zamknąć. Formę wstawić do wysokiego garnka z zimną wodą do 1/3 wysokości. Gotować 1 godzinę i 10 minut na wolnym ogniu. Gdy ostygnie, oblać czekoladą lub polewą pudrową.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Obornik i powiatu obornickiego szukaj zawsze na stronie www.oborniki.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?