Składniki:
Mięso:
- 1 kg szynki z tłuszczem i skórą,
- 1 łyżeczka soli do peklowania,
- 1 l bulionu,
- 1 mini kostka czosnku.
Marynata:
- 2 l wody,
- 10 ziaren jałowca,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 4 łyżki soli
Przygotowanie:
Szynkę zapeklować. Składniki na marynatę wymieszać i zagotować. Marynować przez kilka dni trzymając w lodówce. Po wyjęciu mięso opłukać, skórę naciąć nożem ukośnie w kratkę.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Podlać rosołem. Pod koniec pieczenia rozkruszyć minikostkę czosnku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?