Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szynkę pieczoną od pań z KGW Lucynowo

RED
Przepis na szynkę pieczoną od pań z KGW Lucynowo
Przepis na szynkę pieczoną od pań z KGW Lucynowo archiwum
Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Lucynowie.

Składniki:

Mięso:

  • 1 kg szynki z tłuszczem i skórą,
  • 1 łyżeczka soli do peklowania,
  • 1 l bulionu,
  • 1 mini kostka czosnku.

Marynata:

  • 2 l wody,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:
Szynkę zapeklować. Składniki na marynatę wymieszać i zagotować. Marynować przez kilka dni trzymając w lodówce. Po wyjęciu mięso opłukać, skórę naciąć nożem ukośnie w kratkę.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Podlać rosołem. Pod koniec pieczenia rozkruszyć minikostkę czosnku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski