Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Lucynowie.

Składniki:

Mięso:

  • 1 kg szynki z tłuszczem i skórą,
  • 1 łyżeczka soli do peklowania,
  • 1 l bulionu,
  • 1 mini kostka czosnku.

Marynata:

  • 2 l wody,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:
Szynkę zapeklować. Składniki na marynatę wymieszać i zagotować. Marynować przez kilka dni trzymając w lodówce. Po wyjęciu mięso opłukać, skórę naciąć nożem ukośnie w kratkę.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Podlać rosołem. Pod koniec pieczenia rozkruszyć minikostkę czosnku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl