Składniki
- 1,5 kg szynki,
- duża główka czosnku,
- 3 łyżki tymianku,
- 3 łyżki smalcu,
- 1 litr bulionu,
- sól,
- pieprz,
- pieprz czerwony do dekoracji.
Sposób przygotowania
Czosnek należy obrać i podzielić na ząbki. Szynkę ponacinać ostrym nożem i w kieszonkach umieścić czosnek. Mięso posolić i popieprzyć oraz obtoczyć w tymianku. Włożyć do lodówki na noc.
Roztopić smalec, obsmażyć szynkę z każdej strony. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem i udekorować czerwonym pieprzem.
Pod przykryciem dusić 1,5 godziny w piekarniku w 190 stopniach. Ostatnie pół godziny bez przykrycia. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?