Wielkanoc to nie tylko ciasta, mazurki i babki. Panie z koła gospodyń wiejskich z Pieruch w tym okresie stawiają na sprawdzone dania mięsne i polecają szynkę z czosnkiem

Składniki

  • 1,5 kg szynki,
  • duża główka czosnku,
  • 3 łyżki tymianku,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 litr bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz czerwony do dekoracji.

Sposób przygotowania
Czosnek należy obrać i podzielić na ząbki. Szynkę ponacinać ostrym nożem i w kieszonkach umieścić czosnek. Mięso posolić i popieprzyć oraz obtoczyć w tymianku. Włożyć do lodówki na noc.

Roztopić smalec, obsmażyć szynkę z każdej strony. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem i udekorować czerwonym pieprzem.

Pod przykryciem dusić 1,5 godziny w piekarniku w 190 stopniach. Ostatnie pół godziny bez przykrycia. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl