Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?

ELKA
Przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?
Przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?
Wiele pań zapowiada, że w tym roku koniec z tradycją... a potem lepią uszka. Zobacz przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?

Przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
2 krople oleju słonecznikowego

farsz:
10 dag grzybów suszonych,
2-3 cebule,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
2 jaja

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Przygotowanie:
Ciasto:
Wsypać mąkę na stolnicę przesiewając. Dodać dwie krople oleju i powoli wlewać tyle letniej wody, aby ciasto dało się wyrabiać, dopóki nie znikną grudki. Ciasto jest dość elastyczne, więc trudno je wałkować. Żeby stało się posłuszne i nie kurczyło podczas wałkowania, nakryć je miseczką (można ją lekko podgrzać) i odstawić na 15 min.

Farsz:
Grzyby starannie umyć i ugotować w małej ilości wody. Ostudzić i posiekać. Pokroić drobno cebule. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego, wrzucić cebulę i udusić. Następnie wrzucić posiekane grzyby i wbić jaja. Doprawić, wymieszać i odstawić. Gdy ostygnie, dodać ubitą na puch pozostałą łyżkę masła. Wałkować ciasto najcieniej, jak to możliwe. Wykrawać kieliszkiem małe placuszki. Nałożyć farsz i lepić uszka.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski