Przepis na uszka wigilijne do barszczu. Jak je zrobić?
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
2 krople oleju słonecznikowego
farsz:
10 dag grzybów suszonych,
2-3 cebule,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
2 jaja
TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Przygotowanie:
Ciasto:
Wsypać mąkę na stolnicę przesiewając. Dodać dwie krople oleju i powoli wlewać tyle letniej wody, aby ciasto dało się wyrabiać, dopóki nie znikną grudki. Ciasto jest dość elastyczne, więc trudno je wałkować. Żeby stało się posłuszne i nie kurczyło podczas wałkowania, nakryć je miseczką (można ją lekko podgrzać) i odstawić na 15 min.
Farsz:
Grzyby starannie umyć i ugotować w małej ilości wody. Ostudzić i posiekać. Pokroić drobno cebule. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego, wrzucić cebulę i udusić. Następnie wrzucić posiekane grzyby i wbić jaja. Doprawić, wymieszać i odstawić. Gdy ostygnie, dodać ubitą na puch pozostałą łyżkę masła. Wałkować ciasto najcieniej, jak to możliwe. Wykrawać kieliszkiem małe placuszki. Nałożyć farsz i lepić uszka.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?