Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski.

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 białe kiełbasy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • suszony majeranek (starty)
  • sól i pieprz
  • do smaku do podania ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania
Zaczynamy od podgrzania bulionu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas. Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie łyżeczki chrzanu i majeranek (łyżeczka stołowa). Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Osowca, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl