Składniki
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu żytniego
- 4 białe kiełbasy
- 2 łyżeczki chrzanu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30%
- suszony majeranek (starty)
- sól i pieprz
- do smaku do podania ugotowane na twardo jajka.
Sposób przygotowania
Zaczynamy od podgrzania bulionu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas. Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.
Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie łyżeczki chrzanu i majeranek (łyżeczka stołowa). Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Osowca, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?