Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń...

    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski

    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski ©archiwum

    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski.
    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski

    Przepis na wielkanocny żurek od pań z koła gospodyń wiejskich w Osowcu, gmina Zakrzewo, powiat złotowski ©archiwum

    Składniki
    • 2 litry bulionu
    • 500 ml zakwasu żytniego
    • 4 białe kiełbasy
    • 2 łyżeczki chrzanu
    • ząbek czosnku
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • suszony majeranek (starty)
    • sól i pieprz
    • do smaku do podania ugotowane na twardo jajka.
    Sposób przygotowania
    Zaczynamy od podgrzania bulionu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas. Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

    Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie łyżeczki chrzanu i majeranek (łyżeczka stołowa). Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Osowca, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo