Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Giewartowie.

Kiełbasa biała

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 0,25 kg mięsa z indyka (udziec)- 20 g soli- 2 g soli peklowej
  • 2 g cukru
  • 2 g pieprzu mielonego
  • 2 g majeranku
  • 2 g ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 1 m jelita wieprzowego

Przygotowanie:
Mięso czyścimy z żył i błon. Przerośnięte mięso kroimy na drobne części (ok. 1 cm), doprawiamy solą peklową i cukrem. Zostawiamy na 24 godziny.Chude mięso kroimy w kostkę 3-4 cm i solimy, zostawiając na 24 godziny.Po tym czasie z pierwszej części mięsa robimy farsz, czyli mielimy na drobnej siatce i dodajemy pozostałe przyprawy (majeranek, czosnek, pieprz) oraz 1 litr wody.

Całość dobrze wyrabiamy. Jeśli jest zbyt sztywne dodajemy trochę wody i dalej wyrabiamy. Pozostałą część mięsa mielimy na oczkach grubszych. Całość łączymy i wyrabiamy.Masę, średnio ściśle nadziewamy w jelita. Kiełbasę parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni przez ok. 10 minut.

Zobacz, jak zrobić kiełbasę:

Żurek na kiełbasie

Wywar, który uzyskaliśmy przy parzeniu kiełbasy wykorzystujemy do przygotowania żuru. Należy go przecedzić, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy go do wrzenia i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas z mąki żytniej.

Zakwas żytni:

  • 10 dkg mąki żytniej
  • 1/2 l wody ciepłej

Składniki wymieszać, wlać do kamiennego garnka, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Ukiśnięty żur ma kwaskowaty smak i przyjemny zapach

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl