Zakwas:
Składniki
- 6 łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu,
- 2 ziarna jałowca,
- skórka żytniego chleba na zakwasie,
- 1 litr przegotowanej, ciepłej wody.
Przygotowanie:
do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy liść, ziele, pieprz i jałowiec, czosnek. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i topimy kawałek skórki chleba.
Nakrywamy zakwas gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Wyjmujemy skórkę wraz z powstałą pianą i zostawiamy na jeszcze 1 dzień. Mieszamy zakwas i przecedzamy.
Żurek:
Składniki:
- 4 białe kiełbasy,
- 6 plastrów boczku,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 2 szklanki zakwasu,
- pół szklanki śmietany,
- majeranek,
- sól,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy kiełbasę. Cebulę opalamy nad gazem. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy z boczkiem i cebulą, Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni.
Wywar warzywny łączymy z wywarem z kiełbasy, dodajemy usmażone mięso, dodajemy zakwas i gotujemy, mieszając. Przyprawiamy, gotujemy chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie na chwilę.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?