Koło Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie powstało w 1955 roku. W latach osiemdziesiątych liczyło ponad 100 członków. Wówczas koło słynęło z licznych kursów i wycieczek. Obecnie zrzeszonych jest około 30 kobiet.

Zakwas:

Składniki

  • 6 łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 ziarna jałowca,
  • skórka żytniego chleba na zakwasie,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody.

Przygotowanie:
do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy liść, ziele, pieprz i jałowiec, czosnek. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i topimy kawałek skórki chleba.

Nakrywamy zakwas gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Wyjmujemy skórkę wraz z powstałą pianą i zostawiamy na jeszcze 1 dzień. Mieszamy zakwas i przecedzamy.

Żurek:

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • 6 plastrów boczku,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • 2 szklanki zakwasu,
  • pół szklanki śmietany,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Gotujemy kiełbasę. Cebulę opalamy nad gazem. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy z boczkiem i cebulą, Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni.

Wywar warzywny łączymy z wywarem z kiełbasy, dodajemy usmażone mięso, dodajemy zakwas i gotujemy, mieszając. Przyprawiamy, gotujemy chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie na chwilę.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl