Przepis na żurek na zakwasie od Koła Gospodyń Wiejskich w...

    Przepis na żurek na zakwasie od Koła Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na żurek na zakwasie od Koła Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie
    Koło Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie powstało w 1955 roku. W latach osiemdziesiątych liczyło ponad 100 członków. Wówczas koło słynęło z licznych kursów i wycieczek. Obecnie zrzeszonych jest około 30 kobiet.
    Przepis na żurek na zakwasie od Koła Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie

    Zakwas:

    Składniki
    • 6 łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 liście laurowe,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • 4 ziarna pieprzu,
    • 2 ziarna jałowca,
    • skórka żytniego chleba na zakwasie,
    • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody.
    Przygotowanie:
    do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy liść, ziele, pieprz i jałowiec, czosnek. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i topimy kawałek skórki chleba.

    Nakrywamy zakwas gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Wyjmujemy skórkę wraz z powstałą pianą i zostawiamy na jeszcze 1 dzień. Mieszamy zakwas i przecedzamy.

    Żurek:

    Składniki:
    • 4 białe kiełbasy,
    • 6 plastrów boczku,
    • włoszczyzna,
    • cebula,
    • 2 szklanki zakwasu,
    • pół szklanki śmietany,
    • majeranek,
    • sól,
    • pieprz do smaku.
    Przygotowanie:
    Gotujemy kiełbasę. Cebulę opalamy nad gazem. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy z boczkiem i cebulą, Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni.

    Wywar warzywny łączymy z wywarem z kiełbasy, dodajemy usmażone mięso, dodajemy zakwas i gotujemy, mieszając. Przyprawiamy, gotujemy chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie na chwilę.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć