7 z 17
Poprzednie
Następne
Przepisy i ciekawostki o dyni. Co trzeba o niej wiedzieć? Dynia jesienią powinna królować na naszych stołach!
Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
1 dynia, kilka liści jarmużu, 1,5 litra rosołu, 2 szalotki, 3 ząbki czosnku, 400 ml mleka kokosowego, sól i pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego, ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem. (www.eisberg.pl)
Przejdź do następnego slajdu ------>