6 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 dynia hokkaido pokrojona w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a1/18/6172e30200741_o_large.jpg)
fot. fot. Materiały prasowe marki Halina
Przepisy i ciekawostki o dyni. Co trzeba o niej wiedzieć? Dynia jesienią powinna królować na naszych stołach!
Krem z dyni z soczewicą
1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, 3 ząbki czosnku, bulion lub woda, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki, oliwa, sól i pieprz, 4 kromki bagietki, ser feta, pietruszka posiekana, dowolna sałata, olej z dyni
W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Gotujemy aż soczewica i dynia zmiękną; blendujemy. Podajemy z opieczoną w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatą. Polewamy olejem z dyni. (www.halina.eu)
Przejdź do następnego slajdu ------>