Przepisy i ciekawostki o dyni. Co trzeba o niej wiedzieć? Dynia jesienią powinna królować na naszych stołach!
Kremowa zupa z pieczonej dyni
1 kg dyni, 250 ml mleka kokosowego, 400 g ziemniaków
100 g cebuli, 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 200 st C. Gdy wystygnie, obrać ją i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.
(www.dwor-korona.pl)
Przejdź do następnego slajdu ------>