Przepisy na dania z buraków. Doceńmy niezwykle zdrowego i smacznego buraka
Doceńmy niezwykle zdrowego i smacznego buraka
Z racji na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego osoby zjadające dużo mięsa, ciasta i pieczywa - produkty kwasotwórcze powinny jeść buraki pod każdą postacią, by doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej. Nie każdy może jednak jeść je do woli. Powodują bowiem dość szybki wzrost poziomu cukru we krwi, powinni je więc nieco ograniczyć diabetycy, a z powodu zawartości licznych szczawianów, przede wszystkim osoby cierpiące na kamicę nerkową, dnę moczanową i reumatyzm.
Wieloletnie badania przypisują burakom działanie antynowotworowe, ze względu na ich skład, w którym odkryto także dwa rzadkie metale: rubid i cez. Te niskokaloryczne warzywa wspomagają też odchudzanie. Utarte z chrzanem poprawiają pracę wątroby.
Prócz gotowanych buraczków i szlachetnego czerwonego barszczu, można z buraków robić wiele innych dań. Traktujemy go zwykle jako dodatek, ale może też w daniu grać główną rolę. Oto przykłady------>