Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na mazurek: czekoladowy i tradycyjny

Anastazja Bezduszna
Przepisy na mazurek: czekoladowy i tradycyjny
Przepisy na mazurek: czekoladowy i tradycyjny 123rf
Wiele z nas nie wyobraża sobie świąt bez słodkich specjałów. A co może być słodsze od mazurka? Przedstawiamy przepisy na mazurek. Wybierz jaki upieczesz w tym roku - czekoladowy czy tradycyjny.

Do dekorowania mazurków warto zaangażować dzieci - będą się przy tym świetnie bawić.

Przepisy na mazurek

Mazurek tradycyjny

Składniki:

  • 250 g masła (miękkiego),
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 325 g mąki,
  • kropla aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
Jajka, masło, cukier i aromat waniliowy dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Dobrze wyrabiamy, ale nie zagniatamy ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy na placek dowolnego kształtu i suszymy w piekarniku około 10 minut. Drugą połowę ciasta przekładamy do worka z karbowaną końcówką i nakładamy ozdobny wzorek na pół wypieczony blat. Pieczemy całość do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy masą kajmakową, orzechami, czekoladą i migdałami.

Mazurek czekoladowy z Cykoriadą i konfiturą

Składniki :
Spód:

  • 4 szklanki mąki wysokogatunkowej (np. tortowej)
  • 5 żółtek
  • kostka masła min. 82% (zimnego, twardego)
  • 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • kilka kropelek aromatu (waniliowy/migdałowy)

Masa:

  • 2 łyżki Cykoriady – ekstrakt, płynna w słoiczku
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1,5 puszki masy krówkowej lub kajmakowej
  • 60g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 8-10 łyżek ulubionej konfitury/dżemu domowego
  • dekoracje: płatki migdałowe, owoce kandyzowane, czekoladki itp.

Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru.
Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.

Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.
4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski