Bułeczki z łososiem
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 200 g sera feta,
- 150 g szpinaku w liściach,
- 150 g łososia,
- 3/4 szklanki gęstej śmietany,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki proszku do pieczenia, zioła prowansalskie,
- 2 ząbki czosnku,
- masło klarowane do smażenia,
- kiełki rzeżuchy i rzodkiewki,
- chrzan (np. Krakus)
Wykonanie:
Szpinak solimy i wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i siekamy. Fetę kroimy w kostkę, a łososia dusimy lekko na maśle. W pojemniku ubijamy mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsypujemy do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto. Rękami odrywamy kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut przy 200 stopniach C do złocistego koloru. Ostudzone bułeczki kroimy, smarujemy chrzanem i posypujemy kiełkami.
Muffiny jajeczne
Składniki:
- 3 jajka,
- 100g serka kremowego lub fety,
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę,
- 50g śliwek kalifornijskich,
- pół papryki posiekanej,
- garść jarmużu,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- kiełki
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po około 1 minucie zlewamy wodę, jarmuż odciskamy, siekamy. Do miski przekładamy żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy ubite białka, ponownie mieszamy. Masę nakładamy do foremek. Muffiny pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika muffiny dekorujemy kiełkami i podajemy ciepłe.
Roladki drobiowe
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 2 garści liści szpinaku,
- 50 g masła,
- natka pietruszki,
- 12 plastrów szynki parmeńskiej,
- sól, pieprz,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g śmietanki 30%,
- olej ,
- chrzan
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewa-my śmietanką. Pieczemy około 1 godziny przy 180 stopni C. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, tak aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozkłada-my na płasko, rozbijamy tłuczkiem, solimy. Na każdej piersi rozkładamy szpinak, zimne masło, posiekaną pietruszkę i zawijamy w roladkę. Boki zwijamy do środka. Owijamy ją plastrami szynki i odkładamy na bok. Smażymy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy przez 20 min przy 180 stopniach C. Serwujemy z ziemniakami i chrzanem.
Roladki z dorsza
Składniki
- 450 g polędwiczki z dorsza,
- 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku,
- 60 g śliwek kalifornijskich,
- pęczek natki pietruszki,
- sok z połowy cytryn,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Polędwiczkę z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 4 kawałki. Każdy z nich nacinamy wzdłuż do połowy wysokości, każdą z powstałych połówek także nacinamy wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze miksujemy na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Rybę układamy na plastrze szynki, solimy (pesto będzie już słone), na wierzchu smarujemy pesto, posypujemy posiekanymi śliwkami. Całość zwijamy w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Pieczemy 15-20 minut przy temp. 170 stopni.
Zobacz też:
Przygotowania do Wielkanocy w Gorlicach. Ferma pracuje na pełnych obrotach - zobacz wideo:
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?