Przepisy na Wielkanoc: co ugotować na śniadanie wielkanocne? Sprawdzone przepisy na pyszne dania

ABZaktualizowano 
Przepisy na śniadanie wielkanocne: Bułeczki z łososiem krakus
Jak przygotować śniadanie świątecznie, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi, a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Oto nasze propozycje. Przygotuj się do najbardziej celebrowanego posiłku świątecznego.

Bułeczki z łososiem

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera feta,
  • 150 g szpinaku w liściach,
  • 150 g łososia,
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, zioła prowansalskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • kiełki rzeżuchy i rzodkiewki,
  • chrzan (np. Krakus)

Wykonanie:
Szpinak solimy i wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i siekamy. Fetę kroimy w kostkę, a łososia dusimy lekko na maśle. W pojemniku ubijamy mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsypujemy do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto. Rękami odrywamy kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut przy 200 stopniach C do złocistego koloru. Ostudzone bułeczki kroimy, smarujemy chrzanem i posypujemy kiełkami.

Zobacz też: Życzenia na Wielkanoc 2019: Rodzinne, firmowe i poważne - jak złożyć życzenia i wysłać SMS-em [ŻYCZENIA WIELKANOCNE SMS, WIERSZYKI]

Muffiny jajeczne

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100g serka kremowego lub fety,
  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 50g śliwek kalifornijskich,
  • pół papryki posiekanej,
  • garść jarmużu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • kiełki

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po około 1 minucie zlewamy wodę, jarmuż odciskamy, siekamy. Do miski przekładamy żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy ubite białka, ponownie mieszamy. Masę nakładamy do foremek. Muffiny pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika muffiny dekorujemy kiełkami i podajemy ciepłe.

Roladki drobiowe

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 garści liści szpinaku,
  • 50 g masła,
  • natka pietruszki,
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej,
  • sól, pieprz,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • olej ,
  • chrzan

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewa-my śmietanką. Pieczemy około 1 godziny przy 180 stopni C. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, tak aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozkłada-my na płasko, rozbijamy tłuczkiem, solimy. Na każdej piersi rozkładamy szpinak, zimne masło, posiekaną pietruszkę i zawijamy w roladkę. Boki zwijamy do środka. Owijamy ją plastrami szynki i odkładamy na bok. Smażymy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy przez 20 min przy 180 stopniach C. Serwujemy z ziemniakami i chrzanem.

Roladki z dorsza

Składniki

  • 450 g polędwiczki z dorsza,
  • 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku,
  • 60 g śliwek kalifornijskich,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryn,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Polędwiczkę z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 4 kawałki. Każdy z nich nacinamy wzdłuż do połowy wysokości, każdą z powstałych połówek także nacinamy wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze miksujemy na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Rybę układamy na plastrze szynki, solimy (pesto będzie już słone), na wierzchu smarujemy pesto, posypujemy posiekanymi śliwkami. Całość zwijamy w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Pieczemy 15-20 minut przy temp. 170 stopni.

Zobacz też:

Sklepy w Wielką Sobotę: Biedronka, Lidl, Żabka, Tesco, Carre...

Przygotowania do Wielkanocy w Gorlicach. Ferma pracuje na pełnych obrotach - zobacz wideo:

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy na Wielkanoc: co ugotować na śniadanie wielkanocne? Sprawdzone przepisy na pyszne dania - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3