Przepisy na Wielkanoc: co ugotować na śniadanie wielkanocne? Sprawdzone przepisy na pyszne dania

AB
Przepisy na śniadanie wielkanocne: Bułeczki z łososiem
Przepisy na śniadanie wielkanocne: Bułeczki z łososiem krakus
Udostępnij:
Jak przygotować śniadanie świątecznie, by pozostać wiernym tradycji, a jednocześnie zaskoczyć nowymi, pysznymi, a przede wszystkim zdrowymi pomysłami? Oto nasze propozycje. Przygotuj się do najbardziej celebrowanego posiłku świątecznego.

Bułeczki z łososiem

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera feta,
  • 150 g szpinaku w liściach,
  • 150 g łososia,
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, zioła prowansalskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • kiełki rzeżuchy i rzodkiewki,
  • chrzan (np. Krakus)

Wykonanie:
Szpinak solimy i wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i siekamy. Fetę kroimy w kostkę, a łososia dusimy lekko na maśle. W pojemniku ubijamy mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsypujemy do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto. Rękami odrywamy kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut przy 200 stopniach C do złocistego koloru. Ostudzone bułeczki kroimy, smarujemy chrzanem i posypujemy kiełkami.

Zobacz też: Życzenia na Wielkanoc 2019: Rodzinne, firmowe i poważne - jak złożyć życzenia i wysłać SMS-em [ŻYCZENIA WIELKANOCNE SMS, WIERSZYKI]

Muffiny jajeczne

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100g serka kremowego lub fety,
  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 50g śliwek kalifornijskich,
  • pół papryki posiekanej,
  • garść jarmużu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • kiełki

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po około 1 minucie zlewamy wodę, jarmuż odciskamy, siekamy. Do miski przekładamy żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy ubite białka, ponownie mieszamy. Masę nakładamy do foremek. Muffiny pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po wyjęciu z piekarnika muffiny dekorujemy kiełkami i podajemy ciepłe.

Roladki drobiowe

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 garści liści szpinaku,
  • 50 g masła,
  • natka pietruszki,
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej,
  • sól, pieprz,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • olej ,
  • chrzan

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewa-my śmietanką. Pieczemy około 1 godziny przy 180 stopni C. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, tak aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozkłada-my na płasko, rozbijamy tłuczkiem, solimy. Na każdej piersi rozkładamy szpinak, zimne masło, posiekaną pietruszkę i zawijamy w roladkę. Boki zwijamy do środka. Owijamy ją plastrami szynki i odkładamy na bok. Smażymy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy przez 20 min przy 180 stopniach C. Serwujemy z ziemniakami i chrzanem.

Roladki z dorsza

Składniki

  • 450 g polędwiczki z dorsza,
  • 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku,
  • 60 g śliwek kalifornijskich,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryn,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Polędwiczkę z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 4 kawałki. Każdy z nich nacinamy wzdłuż do połowy wysokości, każdą z powstałych połówek także nacinamy wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze miksujemy na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Rybę układamy na plastrze szynki, solimy (pesto będzie już słone), na wierzchu smarujemy pesto, posypujemy posiekanymi śliwkami. Całość zwijamy w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Pieczemy 15-20 minut przy temp. 170 stopni.

Zobacz też:

Z powodu wprowadzonych z powodu epidemii koronawirusa ograniczeń większość sieci handlowych zdecydowała się w okresie przed Wielkanocą wydłużyć godziny otwarcia swoich sklepów. Niektóre z nich jak Biedronka czy Lidl są nawet czynne przez całą dobę.

Sklepy w Wielką Sobotę 2020: Biedronka, Lidl, Żabka, Tesco, ...

Przygotowania do Wielkanocy w Gorlicach. Ferma pracuje na pełnych obrotach - zobacz wideo:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie