Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory z papryczki ostrej. Sprawdź przepisy na pikantne przyprawy

Anastazja Bezduszna
Na ostrą papryczkę musimy uważać. Najlepiej brać się za jej obróbkę w rękawiczkach lub później bardzo dokładnie umyć ręce, nie dotykając niczego, w szczególności twarzy. Niektórzy przed marynowaniem na kilka godzin zanurzają papryczki w mleku 3,2-procentowym. Jego tłuszcz częściowo likwiduje ostrość papryczek.

Marynowana papryczka jalapeno

Składniki:
500 g zielonych papryczek chili lub jalapeno,
1 szklanka wody,
pół szklanki octu,
2 łyżki soli,
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Papryczki myjemy i pozbawiamy nasion. Jeżeli chcemy,
by papryczki były bardzo ostre - możemy je zostawić. Zawierają najwięcej ostrego smaku. Możemy też zmniejszyć ostrość mocząc papryczki w tłustym mleku. Składniki na zalewę podgrzewamy razem. W słoikach umieszczamy papryczki, zalewamy je ciepłym płynem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut.

Ostry sos paprykowy

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonej papryki czerwonej,
  • 1 mała papryczka ostra,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka octu winnego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • pół główki czosnku,
  • 300 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy czosnek i paprykę do garnka, dolewamy łyżkę-dwie wody i dusimy około 30 minut. Dodajemy kolejne składniki, w tym pokrojoną ostrą papryczkę bez nasion, i gotujemy mieszając do momentu, gdy uzyskamy gęstą masę. Wyjmujemy liście laurowe, przekładamy gorący sos do słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Marynowane papryczki chilli

Składniki:

  • 500 g papryczek chilli,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2,5 łyżek cukru.

Przyprawy do każdego słoika:

  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodajemy ocet, cukier i sól. Papryczki myjemy, nakłuwamy wykałaczką, zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy. Do wysterylizowanych słoików dodajemy przyprawy. Na wierzch układamy papryczki i dodajemy miód. Zalewamy gotującą zalewą. Po minucie zakręcamy słoiki. Odstawiamy do wystygnięcia. Papryczki będą gotowe do jedzenia po 2-3 tygodniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski