Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przygotuj na święta coś wyjątkowego. [PRZEPISY]

RED
Jeśli szukacie ciekawych przepisów kulinarnych na świąteczne dania, którymi chcielibyście zaskoczyć swoją rodzinę i bliskich, to dobrze trafiliście! Mamy dla Was kilka smacznych propozycji!

Piernikowe desery dla dorosłych

Składniki:
• 2 paczki zwykłych pierników
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1 opakowanie rodzynek
• pół łyżeczki cynamonu
• 250 g serka mascarpone
• 400 ml mleka
• 80 g cukru pudru
• słoik powideł śliwkowych
• 100 ml wódki
• 200 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Pierniki kruszymy i układamy warstwę w szklanym naczyniu. Polewamy je ponczem zrobionym z wódki, soku pomarańczowego, cynamonu. Nakładamy cienką warstwę powideł. Ugotowany i ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone, dodajemy rodzynki i kładziemy kolejną warstwę. Znów warstwa pierników z ponczem i np. posypka z orzechów.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

• Farsz: 1 paczka świeżego szpinaku ,,Baby”, ząbek czosnku, sól i pieprz, łyżka masła, jajko
• Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, szczypta soli, łyżka oliwy, żółtko a Wykonanie:

Składniki ciasta (bez żółtka) połączyć w misie i zalewać wrzątkiem, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy w misce nie będzie suchej mąki. Ciasto ostudzić. Następnie dodać jedno żółtko. Wygniatać.

Farsz: szpinak opłukać i osuszyć. Wrzucić na kilka minut na rozgrzany tłuszcz i zeszklony na nim posiekany czosnek, doprawić, dodać jako, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, następnie układać na nich farsz. Zaklejać ręcznie. Podawać z rozpuszczonym masłem i bułką

Jabłkowo-orzechowe crumble

Składniki:

• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 50 g zimnego masła plus masło do wysmarowania formy
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 1 żółtko
• 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów
• kilka jabłek
• brązowy cukier (2 łyżki)

Wykonanie:

Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. pół godziny). Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch będzie bardziej chrupiący. Piec w temp. 190 st. C do zrumienienia.Podawać na gorąco lub po przestudzeniu.

Śledzie w buraczkach

Składniki:

• pół kg marynowanych śledzi
• 4 pieczone buraczki
• 1/4 szklanki oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Wykonanie:

Przez cztery dni płaty śledziowe marynujemy (w lodówce) w zalewie ze szklanki wody, szklanki octu jabłkowego, 2 łyżeczek soli, 3 liści laurowych. Zalewa wcześniej musi być przegotowana i wystudzona. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Śledzie należy wyjąć z marynaty i pokroić w paseczki. Do miski wlać 1/4 szklanki marynaty od śledzi, dolać oliwę z oliwek, trochę posolić i popieprzyć , zamieszać. Dorzucić pokrojone śledzie. Buraki obrać i pokroić , dorzucić, zamieszać, przykryć i włożyć do lodówki co najmniej na noc.

Paszteciki

Składniki:

• Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 kostki Kasi, 1 jajko, 2 dag drożdży, szczypta soli, szczypta cukru, 250 ml kwaśnej śmietany
• grzyby suszone

Wykonanie:

Ciasto ugnieść i schłodzić.

Farsz: Ugotowane i odsączone grzyby drobno posiekać, dołożyć cebulkę pokrojoną w kostkę, 1 łyżkę masła, sól, pieprz. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Po środku ułożyć farsz. Zamknąć farsz w cieście.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto pokroić na małe romby. Piec, aż się zrumienią.

Bezglutenowe pierniki

a Składniki:

• 200-250 g mąki kasztanowej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki soli
• 80 g masła
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego
• po 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu, roztartego kardamonu, startej gałki muszkatołowej
• 1/2 - 1 łyżeczka kakao
• 100 - 120 g ksylitolu
• ok. 30 g melasy karobowej
• 1 jajko
• 1 żółtko

Wykonanie:

Do naczynia przesiewamy mąkę z sodą i solą. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy i kakao, ksylitol i karob. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i żółtko. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciastka foremkami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 min lub do czasu, kiedy krawędzie ciastek zaczną się rumienić.

Karp z ulubionymi ziołami

Składniki:

• sprawiony karp ok. 1,3kg - 1 sztuka ,
• sól,
• pieprz czarny i ziołowy.
• do smaku ulubione świeże zioła ( rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
• masło klarowane

Wykonanie:

Karpia (w całości) doprawiamy solą i pieprzem. Do brzucha ryby wkładamy kilka gałązek ulubionych ziół i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na sklarowanym maśle z oby stron. Podajemy skropionego cytryną z ziemniakami z wody. Karp w ziołach jest niezwykle aromatyczny.

Kurczak faszerowany w majeranku

Składniki:

• 1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
• 20 dag wątróbki drobiowej
• 2 cebule
• 1 jajko
• 3 łyżki oleju
• 1 pęczek natki pietruszki- pokrojonej
• 2 łyżki majeranku

Wykonanie:

Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Dołożyć na patelnię wątróbkę i usmażyć Zmiksować w malakserze wątróbkę (lub rozetrzeć widelcem na miałko), dodać posiekaną natkę. cebulę, jajko. Przyprawić i wyrobić. Kurczaka z nadzieniem natrzeć oliwą z solą, papryką, majerankiem. Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia. Piec 1,5 godz. w temp. 180- 200 stopni.

Jarmuż z żeberkami wieprzowymi

Składniki:

• 1/2 kg żeberek
• 100 g kaszy perłowej
• cebula
• 50 g tłuszczu
• jarmuż

Wykonanie:

Jarmuż obrać, opłukać, wrzucić do gotującej się wody. Gotować przez chwilę, następnie zmielić w maszynce, włożyć do garnka i wlać wodę. Potem dodać żeberka bądź mięso (od brzucha), posolić, zagotować, wsypać kaszę. Gdy mięso będzie miękkie, zasmażyć tłuszcz z cebulą i dodać do wywaru.

Marcepan domowy

Składniki:

• 250 g migdałów
• 30 ml wody różanej (likieru amaretto, brązowego rumu lub koniaku)
• 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 250 g cukru pudru

Wykonanie:

Po włożeniu do miski migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej pięć minut. Następnie obrać dokładnie ze skórki, osuszyć na ściereczce i mielić do czasu, aż staną się lekko tłuste i dadzą się zagnieść. Zmielone zagniatać z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i olejkiem migdałowym dopóty, dopóki masa nie stanie się jednolita. Przy zagniataniu migdały nie mogą być bardzo sypkie. Po ich zmieleniu masa nie powinna zawierać kawałków.

Śledzie pieczone z pomidorami

Składniki:

• filety ze śledzi
• pomidory cherry
• czosnek
• sok z cytryny
• oliwa
• sól i pieprz

Wykonanie:

Śledzie płuczemy, solimy, pieprzymy skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Pomidorki i czosnek kroimy w plastry i wkładamy w filety. Ryby zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Wiejska sałatka śledziowa

Składniki:

• puszka czerwonej fasoli
• ok. 8 - 10 płatów filetów śledziowych solonych
• 4 większe ziemniaki
• 3 cebule średniej wielkości,
• łyżka chrzanu
• pół słoiczka majonezu

Wykonanie:

Płaty śledziowe moczyć ok. pół godziny. Po tym czasie odlać wodę, a filety osuszyć. Śledzie pokroić w dużą kostkę i przełożyć do salaterki. Dodać pokrojone w kostkę , ugotowane i obrane ziemniaki (gotować w mundurkach). Dołożyć pokrojoną drobno i sparzoną cebulę oraz fasolę osączoną z zalewy. Majonez połączyć z chrzanem i i dodać do pozostałych składników. Dobrze wymieszać. Zostawić, aż smaki się wymieszają. Można także dodać posiekany szczypior.

Grzybowa z kaszą

Składniki:

• Grzyby suszone
• włoszczyzna (jak do rosołu)
• 1 cebula
• torebka kaszy perłowej
• śmietana

Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy całą noc. Na drugi dzień przecedzić grzyby i zalać wodą. Dołożyć włoszczyznę z cebulą. Dodać sól, pieprz, vegetę i łyżkę masła. Ugotować kaszę perłową na miękko. Włoszczyznę wraz z grzybami wyłowić. Grzyby pokroić i wrzucić znów do garnka. Zupę można zabielić kleksem śmietany.Na koniec dodać kaszę lub makaron.

Szybka gęś

Składniki:

• 1 gęś (ok 3 kg)
• sól, pieprz, majeranek
• 400 ml soku jabłkowego

Wykonanie:

Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania na 24-godziny. Po tym czasie gęś przełożyć do brytfanny, grzbietem do dołu, polać sokiem jabłkowym. Piec 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 220st. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. a po godzinie do 140st. (w sumie pieczenia będzie ok 3 godzin). Polewać płynem z dna brytfanny.

Rzymska pieczeń nadziewana jajkiem

Składniki:

• 375 g wieprzowiny
• 375 g cielęciny
• bułka
• cebula
• 6 jajek
• sól
• pieprz
• 100 g tłuszczu
• 50 g tartej bułki

Wykonanie:

Mięso, bułkę, cebulę zmielić w maszynce, posolić, posypać pieprzem, dodać dwa jajka. Wyrobić i uformować z mięsa podłużne plastry. Do środka włożyć całe jajka ugotowane na twardo, a następnie mięso zwinąć i upiec. Pieczeń można podawać na ciepło lub na zimno.

Kaczka z nutą pomarańczy

Składniki:

• kaczka /1,5-2 kg/
• majeranek
• skórka pomarańczy
• czosnek, anyż
• s ól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę umyć i moczyć w solance około godziny. Osuszyć i natrzeć przyprawami. Piekarnik rozgrzać. Wstawić kaczkę w brytfannie . Pierwsze pół godziny piec w 225 stopniach grzbietem do góry. Podlewać kilka razy wodą z pomarańczą. Po 30 min. przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do ok. 175 stopni. Piec ok. 2 godzin. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę.

Trufle bezglutenowe

Składniki:

• 200 - 250 g wiórków kokosowych
• 60 g suszonych daktyli
• 100 ml ciepłej wody
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka surowego, sproszkowanego kakao
• ok. 1 łyżki drobno mielonej mąki kokosowej

Wykonanie:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Wiórki rumienimy na patelni. Wiórki, daktyle, postała składniki i połowę wody wkładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Z masy lepimy kulki, które obtaczamy w mące kokosowej. Na 1 h wkładamy do lodówki.

Barszcz kiszony

Składniki:

• 1 kg małych, najlepiej podłużnych buraczków
• 6-8 ząbków czosnku
• 1 łodyga suszonego kopru
• 2 litry wody
• 2 łyżki soli himalajskiej

Wykonanie:

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi, kroimy na plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia. Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i łodygę kopru. Wodę do kiszenia zagotowujemy z solą i studzimy. Następnie zalewamy przygotowane wcześniej buraki i odstawiamy na kilka dni. Od czasu do czasu warto pomieszać buraki.

Makrela pieczona w korzennych przyprawach

Składniki:

• 2 makrele patroszone
• 1 szczypta gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki imbiru
• 4 roztarte goździki
• 6-8 roztartych owoców czerwonego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
• 2 plastry pomarańczy
• 4 plastry cytryny
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ryby myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i nacieramy przygotowaną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do brzucha wkładamy plastry cytrusów. Ryby na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

Na święta w Ziemi Kaliskiej+ mamy dla Was świąteczną promocję. Cały rok czytania za pół ceny. Kliknij i sprawdź. Zapraszamy!


W3Schools

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski