Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przystawka to wcale nie gorsza siostra głównego dania!

Elżbieta Podolska
Michał Majewski oraz Dawid Kleczewski z restauracji Taste it
Michał Majewski oraz Dawid Kleczewski z restauracji Taste it Paweł Miecznik
Z żalem muszę się przyznać do tego, że wiele w życiu straciłam, czekając jedynie na dania główne, a lekceważąc przystawki. Tak było do tej pory, ale teraz będę oddawała im należny hołd i delektowała się nimi, pisze Elżbieta Podolska

Przystawki mogą być na ciepło i na zimno. Mają stanowić preludium do uczty, która czeka nas za chwilę. Powinny być dobrane do tego, co będziemy jeść jako danie główne.

Możemy znaleźć dziesiątki przepisów na łatwe i te trochę bardziej skomplikowane. Najpopularniejsza i najprostsza jest caprese, czyli flaga włoska przygotowana z mozarelli, pomidora i bazylii. Mistrzowie kuchni twierdzą, że to właśnie po przystawkach można poznać kreatywność, staranność i umiejętności gotującego.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przystawki są u nas nadal niedoceniane, pomijane przez wielu przy wyborze menu nie tylko obiadowego, ale też i na różne okazje. A zasługują na docenienie szczególnie, kiedy są wymyślane, dobierane i przygotowywane przez takich mistrzów, jak Michał Majewski oraz Dawid Kleczewski z restauracji Taste it.

Przystawki proponowane tam w menu są na tyle ciekawe, że natychmiast przykuwają uwagę. Różnorodne i zadziwiające na papierze, ale też i na stole. Niektóre połączenia smaków wywołują najpierw panikę, a potem rozkosz dla podniebienia. Tak było np. z zupą pietruszkowo-jabłkową.

Jak wielu, nie lubię smaku pietruszki. A co dopiero zupa o tym smaku. Podchodziłam do niej jak do jeża. Powiem szczerze, nigdy bym jej nie zamówiła. I tu szok. Tak dobrej zupy, delikatnej, o idealnie zrównoważonym smaku, gdzie jabłko podkreśla smak pietruszki, a pietruszka jabłka z odrobiną ostrości cebuli. Naprawdę muszę powiedzieć: przepraszam pietruszko.

Wynika z tego głęboka nauka: próbujmy, smakujmy, nie bójmy się nawet smaku nielubianych produktów. Zawsze mogą nas jeszcze zaskoczyć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski