Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pstrąg w sosie truskawkowym

Anastazja Bezduszna
AB
Duża ilość wolnych rodników wytwarza się latem, w wyniku długiego przebywania na słońcu. Warto do płynów, jakie wypijamy wycisnąć sok z cytryny, aby efektywniej nawadniały nasze tkanki.

- Cytrynę też możemy używać do zaprawiania sałatek, chłodników, doprawiania ryb i marynowania mięs - dodaje Jarosław Wołyński.

Składniki:

  • Pstrąg patroszony,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • sól i pieprz

Sos:

  • 250 g truskawek,
  • gałązka mięty,
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
Rybę oczyszczamy, myjemy - nie trzeba jej skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Ucinamy łeb. Osuszamy tuszkę ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy ją solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni na maśle lub oleju, po kilka minut z każdej strony aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, bardzo delikatnie przewracając. Truskawki do sosu miksujemy z miętą , cytryną i miodem. Wykładamy rybę na talerz i przed podaniem polewamy sosem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski