Przyrządzam nadzienie: do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę pszenną, wbijam jajko, dodaję przyprawy (czosnek wyciskam praską), wcześniej ugotowany i przestudzony ryż na sypko i wszystkie składniki dobrze mieszam. Z głowy kapusty zdejmuję liście i po ścięciu głównego nerwu liściowego, na każdy nakładam przygotowany farsz. Gołąbki zawijam w wałki, zakładając z obu stron brzegi liści do środka. Gotowe gołąbki układam ciasno, jeden przy drugim w głębokiej brytfannie, jeśli zachodzi potrzeba, to w kilku warstwach, zalewam niedużą ilością osolonej wody, przykrywam i duszę, dopóki kapusta nie zmięknie.
Gołąbki na dogotowaniu zalewam rozrzedzonym sosem pomidorowym i podduszam.
Sos pomidorowy przygotowuję następująco: umyte pomidory kroję na części, zalewam niedużą ilością wody i gotuję pod przykryciem, następnie przecieram i przecier podduszam z połową ilości masła (patrz: przepis na sos). Z reszty masła przyrządzam lekko zrumienioną zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z pomidorów i rosołem ( może być z kostki rosołowej), dodaję sól, cukier i zagotowuję. Zamiast świeżych pomidorów, można użyć koncentrat pomidorowy. Gołąbki podaję z ziemniakami duszonymi.
Składniki (na 4 osoby):
- główka kapusty cukrowej,
- 25dag mięsa mielonego,
- bułka pszenna,
- 2 torebki ryżu,
- 3 dag smalcu,
- średnia cebula,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sos pomidorowy:
- 50 dag pomidorów świeżych lub 10 dag koncentratu pomidorowego 30 proc. (pół małego słoiczka),
- 3 dag masła,
- 3 dag mąki pszennej,
- cukier,
- sól do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?