PYRLANDIA GÓRĄ: Gołąbki z mięsem i ryżem

Waldemar Kurowski
Zostałem namówiony przez domowników, abym przygotował gołąbki z mięsem i ryżem, za którymi już się stęsknili. Też je chętnie zjem! Najpierw gotuję ryż w torebkach wg przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Kapustę czyszczę, płuczę, wydrążam głąb, zalewam wrzącą wodą i obgotowuję.

Przyrządzam nadzienie: do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę pszenną, wbijam jajko, dodaję przyprawy (czosnek wyciskam praską), wcześniej ugotowany i przestudzony ryż na sypko i wszystkie składniki dobrze mieszam. Z głowy kapusty zdejmuję liście i po ścięciu głównego nerwu liściowego, na każdy nakładam przygotowany farsz. Gołąbki zawijam w wałki, zakładając z obu stron brzegi liści do środka. Gotowe gołąbki układam ciasno, jeden przy drugim w głębokiej brytfannie, jeśli zachodzi potrzeba, to w kilku warstwach, zalewam niedużą ilością osolonej wody, przykrywam i duszę, dopóki kapusta nie zmięknie.

Gołąbki na dogotowaniu zalewam rozrzedzonym sosem pomidorowym i podduszam.
Sos pomidorowy przygotowuję następująco: umyte pomidory kroję na części, zalewam niedużą ilością wody i gotuję pod przykryciem, następnie przecieram i przecier podduszam z połową ilości masła (patrz: przepis na sos). Z reszty masła przyrządzam lekko zrumienioną zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z pomidorów i rosołem ( może być z kostki rosołowej), dodaję sól, cukier i zagotowuję. Zamiast świeżych pomidorów, można użyć koncentrat pomidorowy. Gołąbki podaję z ziemniakami duszonymi.

Składniki (na 4 osoby):

  • główka kapusty cukrowej,
  • 25dag mięsa mielonego,
  • bułka pszenna,
  • 2 torebki ryżu,
  • 3 dag smalcu,
  • średnia cebula,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos pomidorowy:

  • 50 dag pomidorów świeżych lub 10 dag koncentratu pomidorowego 30 proc. (pół małego słoiczka),
  • 3 dag masła,
  • 3 dag mąki pszennej,
  • cukier,
  • sól do smaku.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3