Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Gołąbki z mięsem i ryżem

Waldemar Kurowski
Zostałem namówiony przez domowników, abym przygotował gołąbki z mięsem i ryżem, za którymi już się stęsknili. Też je chętnie zjem! Najpierw gotuję ryż w torebkach wg przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Kapustę czyszczę, płuczę, wydrążam głąb, zalewam wrzącą wodą i obgotowuję.

Przyrządzam nadzienie: do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą bułkę pszenną, wbijam jajko, dodaję przyprawy (czosnek wyciskam praską), wcześniej ugotowany i przestudzony ryż na sypko i wszystkie składniki dobrze mieszam. Z głowy kapusty zdejmuję liście i po ścięciu głównego nerwu liściowego, na każdy nakładam przygotowany farsz. Gołąbki zawijam w wałki, zakładając z obu stron brzegi liści do środka. Gotowe gołąbki układam ciasno, jeden przy drugim w głębokiej brytfannie, jeśli zachodzi potrzeba, to w kilku warstwach, zalewam niedużą ilością osolonej wody, przykrywam i duszę, dopóki kapusta nie zmięknie.

Gołąbki na dogotowaniu zalewam rozrzedzonym sosem pomidorowym i podduszam.
Sos pomidorowy przygotowuję następująco: umyte pomidory kroję na części, zalewam niedużą ilością wody i gotuję pod przykryciem, następnie przecieram i przecier podduszam z połową ilości masła (patrz: przepis na sos). Z reszty masła przyrządzam lekko zrumienioną zasmażkę, rozprowadzam ją przecierem z pomidorów i rosołem ( może być z kostki rosołowej), dodaję sól, cukier i zagotowuję. Zamiast świeżych pomidorów, można użyć koncentrat pomidorowy. Gołąbki podaję z ziemniakami duszonymi.

Składniki (na 4 osoby):

  • główka kapusty cukrowej,
  • 25dag mięsa mielonego,
  • bułka pszenna,
  • 2 torebki ryżu,
  • 3 dag smalcu,
  • średnia cebula,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos pomidorowy:

  • 50 dag pomidorów świeżych lub 10 dag koncentratu pomidorowego 30 proc. (pół małego słoiczka),
  • 3 dag masła,
  • 3 dag mąki pszennej,
  • cukier,
  • sól do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski