Pamiętam czasy z bardzo młodych lat, gdy miałem ochotę na golonkę, to szedłem do restauracji „Krakus” na ul. Kantaka, gdzie podawano z pewnością najlepszą golonkę w całym Poznaniu. Obecnie sam przygotowuję ten przysmak Poznaniaków, ponieważ można w sklepie mięsnym kupić już peklowaną golonkę i w związku z tym odchodzi mi ważny, długotrwały etap peklowania, który trwa dziesięć dni. Kupuję zatem gotową golonkę peklowaną, płuczę i wrzucam do garnka z wrzącą wodą, dodaję przyprawy, gotuję powoli. Na dogotowaniu dodaję obrane i opłukane warzywa. Golonkę podaję z ziemniakami, chociaż można podać ją z grochem puree. Do tego obowiązkowo chrzan tarty i kapusta kiszona zasmażana.
Kto nie lubi mięsa peklowanego, może przygotować świeżą golonkę, którą przygotowuje się podobnie jak peklowaną, z tym tylko, że do wody trzeba dodać sól.
Jest to danie tak syte, że na ogół nie gotuję już zupy, tym bardziej, że nie wykorzystuję wody z gotowania golonki peklowanej, ponieważ jest niezdrowa. Wiem, że inni wykorzystują tę wodę do gotowania kapuśniaku, czy barszczu, zwłaszcza w restauracjach. Ja, mimo że jestem oszczędnym Poznaniakiem, wylewam, wybieram zdrowie.
Przygotowanie kapusty kiszonej zasmażanej, jest również proste. Kapustę zalewam niewielką ilością wody, dodaję przyprawy i gotuję do miękkości w odkrytym naczyniu. Następnie na tłuszczu podsmażam cebulę na jasnozłoty kolor i dodaję do kapusty, mieszając zagotowuję.
Składniki (na 4 osoby)
- 4 porcje golonki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 5 dag marchwi,
- 2,5 dag selera.
Kapusta kiszona gotowana
- 60 dag kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 5 dag smalcu,
- liść lauru,
- ziele angielskie,
- pieprz do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?