Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Kotlety duszone w sosie musztardowym

Waldemar Kurowski

Mięso wraz z kostkami żebrowymi odcinam od kręgosłupa, następnie kroję na kotlety wzdłuż żeberek, tak aby każda porcja była z żeberkiem. Kotlety lekko pobijam tłuczkiem i nożem nadaję im kształt owalny, solę, pieprzę, oprószam mąką, kładę na rozgrzany tłuszcz i obrumieniam z obu stron. Podsmażone kotlety przekładam do garnka, podlewam bulionem, przykrywam i duszę na małym ogniu do 40 minut. Pod koniec duszenia dodaję ocet, pokrojone korniszony, musztardę oraz śmietanę, wszystko mieszam i gotuję 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzam bulionem lub przegotowaną wodą. Kotlety podaję na półmisku, polane sosem wraz z ziemniakami tłuczonymi i surówką.

Składniki (na 4 osoby):

  • 75 dag schabu z kością
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka octu
  • 4 łyżki śmietany
  • dwie łyżki mąki
  • 200 ml bulionu (może być z kostki)
  • 4 małe korniszony
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski