Składniki:
ciasto:
22 dag mąki pszennej,
250 ml mleka,
2 małe jajka,
sól,
słonina (do smarowania patelni).
Nadzienie:
25 dag wołowiny gotowanej,
5 dag bułki pszennej,
2 dag smalcu,
2 dag cebuli,
sól i pieprz do smaku.
Panierka:
7 dag bułki tartej,
jajko,
10 dag smalcu do smażenia.
Najpierw przygotowuję nadzienie. Mięso płuczę, zalewam wrzącą wodą i podgotowuję. Warzywa myję, obieram, płuczę i dodaję do mięsa wraz z przekrojoną i zrumienioną na płycie cebulą. Gdy mięso się dogotowuje – dodaję sól i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Miękkie mięso wyjmuję, a wywar wraz z warzywami wykorzystuję na zupę.
Następnie namoczoną bułkę odciskam, obraną cebulę lekko zrumieniam na tłuszczu. Mielę ugotowane mięso wraz z bułką i cebulą, dodaję sól i pieprz do smaku.
Przyrządzam ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewam, wsypuję do garnka. Dodaję mleko, sól i jajka, mieszam ciasto na jednolitą masę. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją słoniną nabitą na widelec. Na gorącą patelnię nalewam ciasto łyżką wazową i rozprowadzam je równomiernie. Patelnię stawiam na rozgrzanej płycie, a nie wprost na ogniu i naleśniki smażę tylko z jednej strony.
Usmażone naleśniki podnoszę nożem i wykładam na stolnicę, stroną przysmażoną na wierzch. Nakładam wcześniej przygotowane nadzienie, rozsmarowuję je, składam dwa przeciwległe boki i zwijam w wałeczki. Przygotowane naleśniki z nadzieniem panieruję w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Następnie rozgrzewam smalec na patelni i smażę naleśniki z obydwu stron na rumiano.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?