Opłukane mięso czyszczę z błon, solę i na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumieniam ze wszystkich stron. Przekładam do brytfanny, polewam tłuszczem ze smażenia, skrapiam wodą i wstawiam do średnio gorącego piekarnika (160 st. C).
Piekę polewając raz po raz sosem. W miarę potrzeby wyparowany sos uzupełniam wodą. Gdy pieczeń jest prawie miękka, smaruję powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem. Upieczone mięso wyjmuję na deskę, kroję w skośne, dosyć cienkie plastry i układam w brytfannie do zapieczenia.
Przygotowuję sos beszamelowy: stapiam masło, mieszam z mąką, zasmażam na rumiano, rozprowadzam mlekiem, dodaję pozostały z pieczenia sos i zagotowuję. Przyprawiam do smaku solą, łączę ze śmietaną, mieszam z surowym żółtkiem, zalewam ułożoną w brytfannie pieczeń. Na wierzchu posypuję grubo startym żółtym serem, skrapiam masłem z tartą bułką, wstawiam do gorącego piekarnika i zapiekam. Gdy ser lekko zrumieniony, wyjmuję. Pieczeń podaję z ziemniakami lub makaronem (rurki) i surówkami z warzyw.
Składniki (na 4 osoby)
- 60 dag cielęciny bez kości
- 5 dag smalcu
- 3 dag masła
- 3 dag bułki tartej
- sól i czosnek do smaku
Sos beszamelowy:
- 5 dag masła
- 4 dag mąki
- 13 dag śmietany
- szklanka mleka
- żółtko
- 3 dag sera żółtego (tylżyckiego)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?