Gdy brak mi pomysłu, jaki ugotować obiad, zaraz na myśl przychodzą wspomnienia z dawnych czasów, kiedy moja matka, zresztą jak większość gospodyń, gotowała obiady z tego "co się miało".
Nie znaczy to, że były one niesmaczne, wręcz przeciwnie!
W związku z tym proponuję typowo poznańskie danie - szagówki, czyli kopytka lub inaczej nazywane kluski ziemniaczane. Przygotowanie tego dania, wymaga trochę pracy, no i nie ukrywam umiejętności kulinarnych, ale warto się potrudzić.
Najpierw gotuję obrane i umyte ziemniaki. Po ugotowaniu studzę je i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa, lub rozgniatam zbijakiem.
Do ziemniaków dodaję mąkę pszenną, sól, wbijam jajo i zagniatam ciasto. Zagniatanie ciasta ziemniaczanego powinno trwać krótko (dłuższe wyrabianie powoduje znaczne jego zmiękczenie i wymaga zużycia większej ilości mąki, co zmienia smak i konsystencję). Następnie wyrobione ciasto dzielę na części, formuję długie wałki, lekko spłaszczam i odcinam ukośne kawałki w kształcie rombu.
Kluski wkładam do wrzącej, osolonej wody i mieszam. Łyżką cedzakową wyjmuję kluski, gdy wypłyną na powierzchnię (sprawdzam przekrój kluski, czy jest dostatecznie ugotowana, przekrój ugotowanej kluski musi być szklisty).
Po wyjęciu wszystkich, przepłukuję ciepłą wodą, osączam i mieszam z tłuszczem, aby się nie zlepiły. Boczek wędzony przetapiam wraz z drobno pokrojoną cebulą i polewam tym każdą porcję. Szagówki podaję z zasmażaną kiszoną kapustą. Kluski można też podawać do dań mięsnych z sosem.
SKŁADNIKI
Szagówki
(na 4 osoby)
- 1,2 kg ziemniaków netto
- 25 dag mąki pszennej
- jajko
- sól
- 10 dag boczku wędzonego
- średnia cebula
- smalec do podsmażenia boczku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?