Z samego rana poszedłem na Rynek Jeżycki i kupiłem świeże warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, słodką kapustę, fasolkę szparagową i ziemniaki (można dodać również inne jarzyny wg upodobań). Wracając z rynku, w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym kupiłem piękne żeberka wieprzowe. Zaraz po przyjściu do domu zabrałem się do gotowania, by mieć wolne popołudnie.
Żeberka dokładnie umyłem, wyporcjowałem, zalałem zimną wodą i powoli gotowałem pod przykryciem. Kiedy mięso się gotowało, umyte warzywa obrałem, opłukałem i rozdrobniłem. Fasolkę obrałem z włókien i pokroiłem na małe, skośne kawałki. Całość dodałem do gotujących się żeberek, z wyjątkiem słodkiej kapusty, którą obraną z nadpsutych liści i opłukaną, drobno poszatkowaną, dodałem gdy jarzyny były na dogotowaniu. Na koniec, solą przyprawiłem zupę do smaku i połączyłem z zasmażką. Rumpuć podaję z pieczywem i traktuję go jako obiad jednodaniowy.
Gdy jednak rodzinka czuje się głodna, szybciutko smażę im jeszcze naleśniki np. z jabłkiem, które nie zabierają dużo czasu i są łatwe w przygotowaniu.
Składniki - rumpuć (na 4 osoby)
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 2 marchwie
- duża pietruszka (korzeń)
- mały seler
- por
- mała główka słodkiej kapusty (lub pół główki większej)
- 30 dag fasolki szparagowej
- 50 dag ziemniaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?