Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyrlandia górą: Sztuka mięsa nie tylko na niedzielę

Waldemar Kurowski
Jak zwykle na niedzielny obiad zaprosiłem, a właściwie zaprosiliśmy wraz z moją małżonką, kochaną rodzinkę, w której najbardziej się liczy, oczywiście, nasz najukochańszy z ukochanych, wnuk Franio.

Młodzi nie zawsze chcą skorzystać z zaproszenia, tłumacząc, że nie mogą tak "dziadków" przez cały tydzień obciążać, ale nam to sprawia ogromną radość.
Wracajmy do konkretów. Każdy, kto lubi dobrze zjeść wie, że obiady nie mogą się powtarzać dwa razy w ciągu jednego tygodnia. Ta zasada obowiązuje we wszystkich jednostkach zbiorowego żywienia, np. w przedszkolach, szpitalach, sanatoriach itp., pomijając oczywiście restauracje i inne tego typu miejsca. Dlaczego więc nie w domu?
Tak będzie i teraz, tym bardziej, że będę gotować rosół, celem przygotowania drugiego dania.
Dzisiaj będzie to sztuka mięsa. Do tego dania potrzebne mi jest mięso wołowe z kością. Kości oddzielam od mięsa, płuczę zalewam wodą i podgotowuję. Opłukane mięso kładę do wrzącego wywaru z kości, dodaję sól i powoli gotuję (ok. 1,5 godz.).
Cebulę przekrawam, zrumieniam na płycie kuchennej kładąc ją przekrojem. Gdy mięso jest prawie ugotowane, wkładam oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i przyprawy.
Ugotowane mięso odcedzam, kroję w poprzek włókien na płaskie jednakowe kawałki (1 cm grubości). Następnie mięso układam na półmisku, skrapiam rosołem, przybieram krojonymi jarzynami z rosołu.
Podaję z mocno pachnącymi sosami, np. chrzanowym, koperkowym lub cebulowym i z ogórkiem kiszonym, ćwikłą lub mizerią. Do tego koniecznie ziemniaki.
W moim przypadku będzie to sos koperkowy na rosole, który przygotowuję następująco: koper płuczę, otrząsam, oskubuję z łodyg delikatne listka i drobno siekam. Następnie masło stapiam, wsypuję mąkę, mieszając zrumieniam na jasnozłoty kolor i odstawiam. Wlewam śmietanę, mieszając zagotowuję, dodaję rosołu do odpowiedniej gęstości, sól do smaku i rozcierając ponownie zagotowuję. Następnie wrzucam koper, mieszam i już nie gotuję.

Składniki

Sztuka mięsa (na 4 osoby)

  • 75 dag wołowiny z kością
  • 5 dag cebuli
  • pęczek włoszczyzny
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • zielona pietruszka

Sos koperkowy na rosole (na 4 osoby)

  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 15 dag śmietany
  • mocny rosół
  • 3 łyżki kopru
  • sól

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski