Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rekordowa Polagra rozpoczęła się na MTP. Ekologiczna żywność wiedzie prym

Paulina Jęczmionka
Podczas tegorocznej Polagry producenci przekonują, że warto stawiać na tradycyjne wyroby
Podczas tegorocznej Polagry producenci przekonują, że warto stawiać na tradycyjne wyroby Fot. Waldemar Wylegalski
To już nie tylko jedna z największych imprez w kalendarzu Międzynarodowych Targów Poznańskich, ale i największe w Europie spotkanie branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. W poniedziałek w Poznaniu rozpoczęły się targi Polagra. Łącznie to sześć różnych imprez w ciągu sześciu dni, 1,5 tysiąca firm z 27 krajów i 450 premierowych produktów. Tym samym Polagra bije kolejny rekord.

- Targową wystawę rozpoczęliśmy od Smaków Regionów. Przedstawiciele niemal wszystkich województw od soboty prezentują na nich to, co najlepsze w polskiej kuchni - regionalne, produkowane według tradycyjnej, naturalnej receptury przysmaki - mówi Donata Paszkiewicz, dyrektor targów Smaki Regionów, Polagra Food i Polagra Gastro.

Bo natura i ekologia to w ogóle tematy wiodące tegorocznych targów branży spożywczej. Podczas rozpoczynającej się dzisiaj Polagry Food Złotymi Medalami MTP nagrodzone zostaną właśnie te naturalne produkty. Wśród nich znaleźć można m.in. ser dojrzewający Sudamer, masło ziołowe czy szynkę wiejską z indyka. A wszystko od polskich, tradycyjnych producentów.

Na rodzime przysmaki postawiła też stolica Wielkopolski. W ramach Polagry pięć poznańskich restauracji nawiązało współpracę z MTP, oferując zwiedzającym zniżki na lokalne dania. - Chcemy pokazać nie tylko Polsce, ale i światu, co jest najlepszą, zdrową ucztą dla podniebienia w Poznaniu - mówi Donata Paszkiewicz. - Dlatego na targach i na stronie internetowej można pobrać ulotkę ze zniżką do restauracji.

Dbałość o zdrowie i środowisko znaleźć też można wśród 450 premier Polagry. Na MTP po raz pierwszy prezentowane są np. ekologiczne foremki do wypieków, jadalny, bezglutenowy rękaw do pieczenia, technologia odroczonego wypieku bez polepszaczy, prasa do recyklingu przeterminowanych produktów czy piec termo-olejowy.

Podczas Polagry Gastro specjaliści dowodzą, że ekologiczne innowacje mogą być obecne nie tylko w technologiach i maszynach, ale i w... parzeniu kawy. Dziś i jutro po raz pierwszy w Polsce na MTP odbywają się bezpłatne warsztaty dotyczące alternatywnych metod zaparzania kawy. Uczestnicy poznają podczas nich działanie coraz popularniejszych filtrów ceramicznych czy aeropressu. I jak na targi gastronomiczne przystało, będą nie tylko parzyć, ale i próbować kawowych specjałów.

Poza Smakami Regionów, potrójnej Polagrze (Food, Gastro i Tech) towarzyszą dwie inne imprezy - targi techniki pakowania Taropak oraz targi wyposażenia hoteli Invest-Hotel.

Powalczą o tytuł Mistrza Polski
Polagra to nie tylko prezentacje produktów, konferencje i warsztaty. To również kulinarna rywalizacja.
Jutro na MTP rozpocznie się bowiem Kulinarny Puchar Polski. Najlepsi polscy kucharze w dwuosobowych zespołach zmierzą się przygotowując m.in. przystawkę na ciepło na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Wielki finał konkursu odbędzie się w środę w pawilonie 6A. Mistrzowie Polski otrzymają 15 tys. zł oraz wyjazd na dwutygodniowe szkolenie w jednym z europejskich instytutów kulinarnych.

Rywalizować będą też ze sobą kawiarnie. W ramach Mistrzostw Polski Baristów ich pracownicy będą musieli przygotować m.in. artystyczną latte. Zwycięzców poznamy w środę podczas finału w pawilonie 6A. Oni w listopadzie zaprezentują Polskę podczas Mistrzostw Świata w Seulu.

Jednorazowy bilet wstępu na Polagrę kosztuje 25 zł po rejestracji on-line. Targi potrwają do czwartku.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski