Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto wegetariańskie

Anastazja Bezduszna
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.
Risotto to klasyczna włoska potrawa, którą można gotować bez mięsa z owocami morza lub w wersji wegetariańskiej. Oto przepis na risotto z jarmużem i orzechami.

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 garść orzechów włoskich łuskanych
  • 4 łyżki sosu serowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki, czosnek w plasterki i krótką chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ugotowany ryż, grubo posiekane orzechy, pieprz do smaku. Całość dikładnie mieszamy i podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany jarmuż i sos serowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski