Kurt Scheller jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce twierdzi zawsze, że kuchnia to nie apteka i nie ma potrzeby obliczać proporcji poszczególnych składników. Dzisiaj więc polecamy kuchnię przygotowaną przez szefa kuchni restauracji T&T - obowiązuje pełna dowolność doboru ilości składników. To przepisy dla tych, którzy kochają warzywa i dbają o kondycję albo zamierzają schudnąć. Tutaj absolutnie nie trzeba liczyć, ile kalorii mają potrawy, bo mają ich naprawdę niewiele. To wszystko zasługa warzyw, a tych na straganach jest coraz więcej. Co prawda wiele z nich możemy jeść przez cały rok, ale wtedy nie smakują tak doskonale, jak właśnie teraz.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Wielkopolska to zagłębie szparagowe, to rzecz wszystkim doskonale znana. Jednak najczęściej jemy je tylko gotowane, a przecież można zrobić zapiekane pod płaszczykiem z sera pleśniowego, grillowane, maczane w jajku na miękko, a nawet zrobić sałatkę i zjeść je na surowo.
Kompletnie zapomnianą nowalijką jest kalarepa. Czasem sięgamy po nią, żeby zjeść kawałek na surowo, a przecież to znakomite warzywo do wszystkiego. Nie tylko pokrojona w plasterki z pomidorem i ogórkiem rozłożona na talerzu, ale też gotowana z masełkiem i bułeczką. Można ją też pokroić w kosteczkę, do tego rzodkiewkę i cebulkę i wsypać warstwami do miski. Obok postawić jogurt, śmietanę, majonez, oliwkę, przyprawy i każdy robi własną kompozycję z kalarepą w tle.
Piękne, wielkie czerwone wabią nas ze straganów. Sięgamy po nie chrupiemy, a przecież rzodkiewki to kolejna znakomita jarzyna do wszystkiego. Nie tylko zdobi, ale też smakuje wybornie. Można z jej dodatkiem robić sałatki warzywne, dodawać do białego sera, a nawet gotować. Jeżeli na obiedzie są jedynie domownicy wtedy nie trzeba kuleczek obierać, kiedy przychodzą goście - konieczne jest zdjęcie wierzchniej skórki. Rzodkiewka w wodzie po prostu traci kolor . Nie pomaga dosypanie łyżeczki cukru. Gotujemy chwilkę do 8 minut, tak by była półtwarda i możemy podawać z roztopionym masłem.
Warzywa to nieodkryte możliwości. Nie bójmy się eksperymentować i sprawdzać, co jeszcze możemy z nich zrobić. Na przykład tort kalafiorowy... Wystarczy obrać i umyć kalafior, zostawiając go w całości i tak gotując. Delikatnie wyciągamy i albo podajemy na ciepło z sosem majonezowo-jogurtowym, albo czekamy aż ostygnie. Kroimy jak tort.
I tak możemy opisywać kolejne warzywa: cukinie, bakłażany, różne rodzaje sałat, brokuły, rzepę, botwinkę, a nawet ogórki zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za warzywami podajemy też przepisy na sorbety. One też nie zostawiają śladu na wyglądzie naszych bioder.
Roladka wieprzowa z zielonymi szparagami, zawijaną szynką szwarcwaldzką w sosie borowikowym
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- pęczek szparagów
- kilka plasterków szynki
- kilka borowików
- cebula
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Polędwicę rozklepać, doprawić solą i pieprzem. Szparagi obgotować 2 minuty wrzucając do wrzątku osobnego z cukrem, zahartować w zimnej wodzie, ułożyć na polędwicy zawinąć. Tak przygotowaną polędwicę zawinąć w plastry szynki. Grillować z każdej strony po ok. 3 minuty.
Sos: pokroić borowiki i cebulę w kostkę, cebulę osolić i zeszklić na patelni z masłem na złoty kolor. Dorzucić borowiki i smażyć wszystko na małym ogniu ok. 3 minut. Następnie podlać śmietaną i bulionem i gotować kolejne 3 minuty.
Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem, smażonym w sezamie
Składniki:
- łosoś tusza
- mąka jajko
- sezam
- sezonowe warzywa
Sos musztardowy:
- kubeczek jogurtu,
- musztarda z ziarnami gorczycy lub Dijon - 2 łyżki,
- olej - wg uznania,
- sól - do smaku
Przygotowanie:
Łososia pokroić w plasterki, obtoczyć w mące, jajku i sezamie, przesmażyć na patelni. Z warzyw przygotować sałatkę, polać sosem musztardowym, ułożyć gorącego łososia, przyozdobić
Mus truskawkowo-waniliowy z gorącym sosem waniliowym
Składniki:
- truskawki
- masło
- cukier
- żelatyna
- żółtka
- śmietana
- cukier
- laska wanilii
Przygotowanie:
Truskawki obrać i pokroić. Zagotować z masłem, cukrem i niewielka ilością wody, dodać żelatyny i gotować ok. 5 minut. Całość zmiksować, przelać do foremki i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
Sos waniliowy: żółtka, śmietana, cukier, laskę wanilii ubić w miseczce na pianę w kąpieli wodnej aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Schłodzony mus wyjąć z formy, pokroić, polać sosem waniliowym, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i świeżą melisą.
Sorbet malinowy z bitą śmietaną
Składniki:
- koszyczek malin
- masło
- cukier
- wino
Przygotowanie:
Sos: zagotować maliny 40g z masłem, cukrem i winem, gotować ok 2/3 minut. Gotowym sosem polać dekoracyjnie talerz. Resztę malin mrożonych zmiksować w blenderze z cukrem i śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy sorbet przełożyć do torby cukierniczej, wycisnąć na talerz i udekorować bitą śmietaną, świeżymi malinami i melisą.
Wybór sałat z wątróbką i prażonymi migdałami
Składniki:
- wątróbka
- olej
- masło
- płatki migdałowe
- owoce i warzywa sezonowe
- jogurt
- zioła
Przygotowanie:
Obtoczyć wątróbkę w mące i obsmażyć na oleju z obu stron ok. 5 minut. Zlać olej, dodać masło i dorzucić płatki migdałowe i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Przygotować sałatkę z owoców i warzyw, polać sosem jogurtowo-ziołowym, ułożyć wątróbkę z migdałami, przybrać świeżymi ziołami oraz truskawkami.
Sałatka z polędwicy wołowej
Składniki:
- polędwica wołowa
- sól
- pieprz gruboziarnisty
- oliwa
- krem balsamiczny
- czosnek
- warzywa na sałatkę
- świeże zioła
Przygotowanie:
Polędwice zamarynować w soli, pieprzu gruboziarnistym, oliwie, kremie balsamicznym i czosnku, schować do lodówki na 12 godzin, zabejcowaną polędwicę zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Z podanych warzyw przygotować sałatkę, polać sosem winegret. Na wierzchu rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki polędwicę, udekorować świeżymi ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?