Wielkopolska Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przebadała od początku tego roku 85 próbek różnych lodów. W pięciu przypadkach zakwestionowano ich jakość za nadmierne zanieczyszczenie bakteriami, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Wątpliwe próbki dotyczyły lodów z automatu.
- Badania przeprowadzane są w Pracowni Mikrobiologii Laboratorium Badania Żywności i Przedmiotów Użytku w kierunku obecności bakterii z rodzaju salmonella, czy bakterii wywołujących listeriozę, chorobę groźną przede wszystkim dla kobiet w ciąży - tłumaczy Ewelina Suska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. - Sprawdzamy zarówno lody z zawartością mleka, jak i te bez mleka oraz lody z automatu.
W ubiegłym roku z 134 przebadanych próbek lodów zakwestionowano 10 z nich. Od 10 lat w Wielkopolsce nie odnotowano poważnych zatruć po spożyciu lodów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?