Inspekcje prowadzili pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu w okresie od 3 do 11 kwietnia. Przede wszystkim były one związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi.
- Nasi pracownicy przeprowadzili 34 kontrole w sklepach, marketach i na straganach. Nałożyli dziewięć mandatów, których wartość wyniosła ponad półtora tysiąca - informuje Cyryla Staszewska z poznańskiego sanepidu. I dodaje: - Kary przyznano za nieprawidłowy stan sanitarno-higieniczny i wprowadzanie do obrotu środków spożywczych, w przypadku których niemożliwa była identyfikacja pochodzenia.
Co było poddawane kontroli? Głównie jakość żywności, czyli terminy przydatności do spożycia, warunki przechowywania i eksponowania artykułów spożywczych.
Niestety, w trakcie kontroli zauważono wiele nieprawidłowości, m.in.: brak czystości i porządku, brak segregacji żywności, sprzedawanie przeterminowanych produktów czy niezabezpieczenie ich przed zanieczyszczeniem przez klienta.
Kontrole nie ominęły Jarmarku Wielkanocnego odbywającego się na Starym Rynku. Po kontroli 11 straganów nałożono trzy mandaty.
- Nieprawidłowości wynikały w tym przypadku z braku bieżącej wody, zabezpieczenia, używania odzieży ochronnej, higieny sprzedaży - wymienia Staszewska. W przypadku niektórych produktów nie zadbano o zachowanie odpowiedniej dla nich temperatury.
Zobacz też: Tu rozliczane są wszystkie mandaty w Polsce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?