– Sprawdziliśmy 28 punktów, które znajdowały się na różnych kiermaszach, które organizowano w dużych centrach handlowych - mówi Cyryla Staszewska z poznańskiego sanepidu. W 8 przypadkach inspektorzy stwierdzili występowanie nieprawidłowości.
Dotyczyły one: niewłaściwego przechowywania produktów łatwo psujących się poza urządzeniami chłodniczymi (wędliny, sery, ryby wędzone), braku badań lekarskich personelu, nieprawidłowego ubioru ochronnego personelu oraz braku zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniem ze strony kupujących.
Nałożono 6 mandatów. Dodatkowo wezwano właścicieli niektórych punktów do udzielenia wyjaśnień i dostarczenia brakującej podczas kontroli dokumentacji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?