18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab pieczony z cebulką

Waldemar Kurowski
Andrzej Wisniewski / Polskapresse
Schab pieczony z cebulką, przygotowany według dzisiejszego przepisu podaję z ziemniakami lub pyzami drożdżowymi i kapustą kiszoną zasmażaną. Można też serwować go z kapustą czerwoną zasmażaną lub buraczkami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 1, 25 kg schabu z kością
  • 5 dag tłuszczu
  • 10 dag cebuli
  • majeranek
  • kminek
  • sól

Przygotowanie

Najpierw przygotowuję mięso: czyszczę, odcinam kości, starannie płuczę, osuszam ręcznikiem papierowym i oprószam solą. Następnie w małej brytfannie rozgrzewam tłuszcz i układam w niej przygotowany schab, polewam tłuszczem, posypuję kminkiem i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika. Piekę około godziny. W czasie pieczenia polewam dokładnie całą powierzchnię mięsa sosem, który wytworzył się podczas pieczenia schabu, w miarę potrzeby sos podlewam wodą (gdy wyparuje). Obraną i opłukaną cebulę kroję w krążki. W połowie pieczenia cebulę dodaję do sosu, mięso posypuję majerankiem i piekę do miękkości, rumieniąc cebulę. Miękkie mięso kroję w poprzek włókien na kawałki 1 - 1,5 cm grubości. Układam w całość na długim ogrzanym półmisku, cebulę kładę wzdłuż mięsa i całość oblewam sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski